18 oktober 2001 is ons smartlappenkoor opgericht.

Gert Boekel van het gelijknamige café Boekel in Zijdewind had een stukje in de “Heraut” geschreven met de vraag of er meerdere mensen waren die net als hem zin hadden om gezellig met elkaar smartlappen te zingen. Na bijna twee maanden hadden veertig mensen zich aangemeld en toen werd het smartlappenkoor 18 oktober 2001 opgericht. Eens in de twee weken, de eerste, derde en eventueel vijfde donderdag van de week, oefenen we de smartlappen die we mooi vinden.  Regelmatig laten wij ze horen bij diverse optredens in de buurt.

In ons koor staan niet alleen de smartlappen zingen maar ook de gezelligheid bovenaan.

Hoe komen we eigenlijk aan onze naam?

Aan de leden werd gevraagd een mooie toepasselijke naam voor ons koor te bedenken. Het duurde even maar toen kwam als naam “de Havenstraatzangers” uit de doos. Een zeer toepasselijke naam omdat we oefenden aan de Havenstraat. Vlak daarna werd er op het grafisch lyceum een logo voor ons ontworpen en zo werd alles compleet.

Toen wij begonnen met zingen, hadden we een gitarist, Gert Boekel, en een accordeonist Klaas Bierman. Een dirigente hadden we nog niet. Gelukkig wilde ons lid, Laura Oudeman , de vacature tijdelijk opvangen. Zij deed dit echter zo goed dat ze meteen vijf jaar gebleven is. Daarna heeft ze het “stokje” doorgegeven aan Patricia Doodeman die haar goed opvolgt.

Onze accordeonist Klaas is helaas plotseling overleden. Wij moesten toen op zoek naar een ander maar Klaas was slecht te vervangen. Gelukkig wilde Jan Brugman tijdelijk bij ons spelen en na bijna een jaar hebben we een goede vervanger gevonden in Gert Ruijs.

Ook de gitarist stopte er na vijf en een half jaar mee. Een vervanger vinden was moeilijk. Sven Baas die ook van smartlappen houdt, gaat z’n uiterste best doen om samen met Gert Ruijs het koor te begeleiden. En met hun inzet zal dat zeker gaan lukken.

In de afgelopen jaren is ons koor uitgegroeid tot ongeveer 60 leden. Na eerst in het zwart met rood opgetreden te hebben, zijn we nu overgestapt op het blauw met wit en een rood accentje.

De eerste vijf en een half jaar oefenden wij in café Boekel te Zijdewind maar na verkoop van dit pand moesten wij op zoek naar een andere passende locatie. Bij camping “de Rietkraag” in Zijdewind hebben we die gevonden. We hebben hier onze eigen ruimte en zingen er nog steeds met veel plezier onze smartlappen.

In 2008 is onze muzikale begeleiding uitgebreid met een drummer. Nico Bijvoet speelde al regelmatig met ons koor mee tijdens festivals en uitwisselingen. Ook op speciaal verzoek van ons speelde hij mee bij optredens. het seizoen 2008-2009 is Nico lid geworden van ons koor en speelt nu elke oefenavond mee. Met z’n drieën spelen ze de sterren van de hemel. Wij zijn heel trots op onze muzikale begeleiding.

Naast de smartlappen van vroeger zingen we nu ook hedendaagse liedjes die tot de smartlap behoren. Dit zijn liedjes van onder andere Nick & Simon, Jan Smit, de drie J’s, Rene Froger en Marianne Weber. Ook hebben we twee liedjes in ons repertoire die speciaal voor ons koor geschreven zijn door Jeroen Bruin. Een lied gaat over ons koor en het andere lied gaat over ons mooie dorp Zijdewind. Als u een optreden of festival van ons koor bezoekt zult u ze zeker horen!

M.i.v. het seizoen 2010 – 2011 hebben we een 2e accordeonist.  Arie Wit uit het \waarland kwamen we tegen en we raakten aan de praat. Arie speelt accordeon maar had nog geen koor. Wij vroegen of hij bij ons wilde spelen en dat wilde hij wel. Arie vind het prachtig bij de Havenstraatzangers. Na een paar jaar samen te hebben gespeeld met Gert Ruijs, gaf Gert aan te stoppen met het koor. Hij heeft 10 jaar bij ons koor als accordeonist gespeeld. Gelukkig hadden we Arie nog. Arie wist nog wel iemand die het misschien ook leuk zou vinden en vanaf die tijd speelt John Ursem ook bij ons koor op zijn accordeon. Toen het nieuws van Gert bekend werd gemaakt, besloot ook Nico Bijvoet er mee te stoppen. Dat was vreemd, zingen zonder drummer. Maar ook hier wist Arie weer een oplossing. Drummer Nico van der Does had hij uitgenodigd om een keer te komen kijken. Nico was meteen enthousiast en drumt nu bij het koor. Wij zijn weer heel blij met onze muzikanten.